9 Ιαν 2011

Καταστροφική η επιστροφή στη δραχμή!

Η αριστερά στην χώρα μας είναι πλήρης «ιστορικών ατυχημάτων».
Τώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης αναζητά ένα ακόμη!

Παρά τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή, οι … υποστηρικτές της, κυρίως για μικροκομματικούς λόγους (από την εκμετάλλευση του χάους που θα προκληθεί), επιμένουν να την προτείνουν,
με κύριο εκφραστή τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους ξένους…καιροσκόπους.
Οι τελευταίοι, έχουν ποντάρει τεράστια ποσά στην πτώχευση της Ελλάδας και στην επιστροφή της δραχμής, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την υποτίμηση προτείνει και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ευτυχώς, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή θα εκτινάξει την ανεργία πάνω από το 25% και τον πληθωρισμό ακόμα και πάνω από το 100%!
Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, των πολιτικών και οικονομικών παρατηρητών, έχουν την πεποίθηση ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη θα καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομία της και θα καταδικαστεί η κοινωνία της να επιστρέψει στις δεκαετίες των αρχών του περασμένου αιώνα.
Με κατηγορηματικό, λοιπόν, τρόπο, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επισημαίνει ότι «κάθε συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή είναι εκτός πραγματικότητας και μόνο κακό μπορεί να κάνει στην προσπάθεια της χώρας».

Από την άλλη πλευρά, όπως είπαμε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, θεωρείται με τις δηλώσεις του, ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής στη δραχμή…έχοντας στόχο – όπως λέει- «ότι έτσι θα γίνει το πρώτο βήμα για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση».

Πέραν του ότι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση είναι άλλη μια από τις ουτοπίες της αριστεράς στον τόπο μας, ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, για ποια αλλαγή μιλάει;
Μήπως για μια αλλαγή που θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια εφιαλτική «αλβανοποίηση»;
Η αριστερά στην χώρα μας είναι πλήρης «ιστορικών ατυχημάτων».
Τώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης αναζητά ένα ακόμη!
Το μόνο που προκαλεί με τις ουτοπίες της, πέρα της φαιδρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται, είναι η διασπορά ανησυχίας στην ελληνική κοινωνία και μια ακατάσχετη «αιμορραγία» απόσυρσης των καταθέσεων, ακόμη και από στρώματα της κοινωνίας που έχουν νου και γνώση.

Ο κλονισμός στην οικονομία, λοιπόν, που επιχειρούν να δημιουργούν οι…Λαφαζάνηδες, ξεκινά από τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχία για τις καταθέσεις στις τράπεζες, με στόχο τις μαζικές αναλήψεις!
Σενάριο εφιαλτικό!
Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν η ΕΚΤ δεν θελήσει ή δεν κατορθώσει να επέμβει, τότε η κυβέρνηση, για να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ενδέχεται να μην έχει άλλη λύση πέραν της επιστροφής στη δραχμή, την οποία θα πρέπει αυτομάτως να υποτιμήσει τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ.

Τότε θα ξεκινήσει ο δρόμος για την κόλαση!

Το εφιαλτικό σενάριο των…Λαφαζάνηδων!
Κατ΄ αρχάς, με βάση το σενάριο της επιστροφής σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 50%, οι εισαγωγές γίνονται ακριβότερες κατά 50% και καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν το 1 στα 3 ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα, η μέση αγοραστική δύναμη των εργαζομένων συρρικνώνεται πάνω από 20%, μέσα σε ένα βράδυ. Αντιστοίχως, το εθνικό χρέος αυξάνεται κατά το ποσοστό της υποτίμησης και ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, που όμως οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, στην πτώχευση και στην κρατικοποίηση.

Αναγκαστικά, η κυβέρνηση τυπώνει εκατοντάδες τρισ. δραχμές για να αναχρηματοδοτήσει τις κρατικοποιημένες τράπεζες, προκαλώντας πληθωρισμό ακόμα και πάνω από 100%.
Η ανατίμηση των εισαγόμενων πρώτων υλών, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ο... τριψήφιος πληθωρισμός εξαιτίας της φρενήρους εκτύπωσης δραχμών εξανεμίζουν το όφελος στην ανταγωνιστικότητα από την υποτιμημένη δραχμή.
Κατά συνέπεια, η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού που «σκοτώνει» τις επενδύσεις, αφανίζει την παραγωγή, εκτινάσσει την ανεργία, επεκτείνει την «πυρκαγιά της φτώχειας» σε ολόκληρη τη μεσαία τάξη και προκαλεί κοινωνικό αναβρασμό και πολιτική αστάθεια, προπολεμικών διαστάσεων.

Μας παρομοιάζει με Σουηδία και Δανία!
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε στο «Βήμα», ότι πρέπει αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (!!!), να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, διακοπή πληρωμής του εθνικού χρέους (!!!), εθνικοποίηση των Τραπεζών (!!!) και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (!!!).
Α ρε Στάλιν, σήκω να δεις τι κεφάλια έφτιαξες!
Εδώ, ακόμη και η Κούβα προχωρά σε απολύσεις 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και ανοίγει τον ιδιωτικό τομέα κι ο Λαφαζάνης…καρβέλια ονειρεύεται.
Όμως, προχωρά και πιο κάτω.
Τονίζει ότι η Σουηδία και η Δανία παραμένουν εκτός ευρωζώνης, ενώ η Νορβηγία βρίσκεται εκτός ΕΕ.
Παραβλέπει, όμως, ότι οι συγκεκριμένες χώρες του Βορρά, έχουν ιδιαιτέρως αναπτυγμένη βιομηχανία, ενώ η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, ενώ σε όσα παράγει ή μεταποιεί, οι πρώτες ύλες εισάγονται.
Υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα ως το 2002 υπήρχε οικονομική ανάπτυξη, ενώ στη συνέχεια η χώρα εγκλωβίστηκε στη «γερμανική φυλακή» του ευρώ.
Από τότε και έπειτα, η Ελλάδα αναπλήρωσε την αδυναμία υποτίμησης του νομίσματος με επέκταση του εξωτερικού δανεισμού, «κάτι που δημιούργησε “φούσκες” οι οποίες τώρα σκάνε».
Λησμονεί, όμως, ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο υπέρογκος δημόσιος, τον οποίο αδυνατεί να συντηρήσει και αναγκαστικά καταφεύγει στον δανεισμό.
Αυτόν τον δημόσιο τομέα, ο Λαφαζάνης και οι ομοϊδεάτες του, τον θέλουν ακόμη… μεγαλύτερο, αν αναλογιστούμε ότι ο μεγάλος ηγέτης Αλέξης είχε προτείνει… την πρόσληψη στο δημόσιο όλων των ανέργων, ως αντίδοτο στην κρίση και στην ανεργία! Λαφαζάνηδες… Ρουμπινί και κερδοσκόποι!
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με όσα προτείνει μετά μανίας, συμφωνεί με αμφιλεγόμενα πρόσωπα των διεθνών αγορών που διαδραματίζουν σκοτεινό ρόλο. Ένας, είναι ο γνωστός καιροσκόπος Νουριέλ Ρουμπινί, αυτός που έχει το προσωνύμιο «Δόκτωρ Καταστροφή», αφού όπου ενεπλάκη έφερε τον όλεθρο.
Συμφωνεί, ακόμη, με διάφορους καιροσκόπους και διεθνείς τοκογλύφους διαφόρων οίκων αξιολόγησης οι οποίοι έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην πτώχευση της Ελλάδας, εξ ου και ισχυρίζονται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους και η επιστροφή στη δραχμή είναι πιθανή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.