8 Ιαν 2011

Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην Κούβα!

Άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα, μετά τη σταδιακή κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο!
Φήμες για διαδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ!

Η είδηση έρχεται από τη κομμουνιστική Κούβα και ασφαλώς έχει τεράστιο πολιτικό και σημειολογικό ενδιαφέρον.
Οι αρχές της Κούβας, εξέδωσαν ήδη 75.000 άδειες αυτοαπασχόλησης τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ
εξετάζουν την παροχή άλλων 10.000!
Οι άδειες αυτές αφορούν το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και έρχονται ως συνέχεια της σταδιακής κατάργησης περισσοτέρων από 500.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, που ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Η αύξηση της αυτοαπασχόλησης, είναι βασικό οικονομικό μεταρρυθμιστικό μέτρο της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο και ήδη μικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην Αβάνα και σε άλλες πόλεις της Κούβας.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα βρουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη και θα αντιμετωπιστεί με καίριο τρόπο η ανεργία και η στασιμότητα του κοινωνικού ιστού της Κούβας. Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για –περίπου – 2 εκατ. ανθρώπους που θα βρουν διεξόδους εντασσόμενοι σε θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα, στα επόμενα 5 χρόνια.
Μέχρι σήμερα, στην Κούβα, το 97% της οικονομικής δραστηριότητος βρισκόταν στα χέρια του κράτους.
Ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο κατήγγειλε το Σάββατο στο Κοινοβούλιο την υπερβολικά κυριαρχούμενη από το κράτος οικονομία της Κούβας και επεσήμανε ότι «οι ιδέες του Φίντελ Κάστρο είναι παρούσες σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν τη δυνατότητα περισσότερης απασχόλησης, θα ωθήσουν τον ανταγωνισμό και θα φιλελευθεροποιήσουν τη σοβιετικού τύπου οικονομία της Κούβας».

Ο υπουργός Οικονομικών και Σχεδιασμού της Κούβας Μαρίνο Μουρίγιο, δήλωσε ότι «η δημοσιονομική απειθαρχία και η χαμηλή παραγωγικότητα πλήττουν την κουβανική οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να αποπληρώσει τις εισαγωγές διατροφικών προϊόντων από το εξωτερικό που είναι αναγκαίες για τον εφοδιασμό του πληθυσμού».


Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση και καταγγελίες ούτε από τη συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα, ούτε καν από τον μεγάλο ηγέτη Αλέξη!
Οι φήμες, πάντως, που αναφέρουν ότι η Λιάνα Κανέλλη, από την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη στη ΝΕΤ, θα κατηγορήσει τον Κάστρο ως εχθρό του κομμουνισμού, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες φήμες που φέρουν το ΠΑΜΕ να ετοιμάζει διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.