12 Ιαν 2011

Οι Επίγονοι του Ανδρέα

Στην προηγούμενη ανάρτηση, κάνουμε αναφορά στο νέο βιβλίο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Λιβάνη», με τίτλο «Επίγονοι».
Βεβαίως, το βιβλίο πραγματεύεται επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μα μας ήρθαν στο μυαλό, στη δική μας πεζή πραγματικότητα, οι επίγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου και μια – όχι τόσο παλιά- ιστορία.

Μας ήρθαν στο μυαλό οι δολοπλοκίες της περιόδου Λιάνη (με συμμετοχή της ή όχι) οι τεταμένες σχέσεις με τους δικούς του επιγόνους,
οι καυγάδες και οι έντονες συγκρούσεις μέσα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Θα θυμηθούμε πολλά στο προσεχές μέλλον.

Τώρα θα επικεντρώσουμε σε μια ιστορία, που διαδραματίστηκε στην όχι και τόσο μακρινή δεκαετία του ’80, γνωστή και ως δεκαετία των δεινών που ξεκίνησαν για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ήταν η διαμάχη για ένα σπίτι, αυτό της μητέρας του Ανδρέα, της Σοφίας Μινέικο, στο Ψυχικό.
Ο Ανδρέας ήθελε να το πουλήσει, αλλά μέσα έμενε ο Γιώργος.
Τότε, έκπληκτη η ελληνική κοινωνία, έβλεπε τον πατέρα Ανδρέα να κάνει έξωση (!!!) στον γιο του Γιώργο, για να πουλήσει το ιστορικό σπίτι!
Λίγο αργότερα, αποκαλύφτηκε (;) ότι όλα αυτά έγιναν ενώ υπήρχε διαθήκη της Σοφίας Μινέικο, που άφηνε το σπίτι στα εγγόνια της.
Επιχειρήθηκε, τότε, να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο Ανδρέας… δεν ήξερε για τη διαθήκη!
Ταυτοχρόνως, έγινε και κάτι ακόμη, ιδιαιτέρως σημαντικό.
Ενώ ο Ανδρέας δικαζόταν ερήμην στο Ειδικό Δικαστήριο και δημοσίως εμφανιζόταν να χύνει χολή εναντίον του Μητσοτάκη, δεν δίστασε να στείλει τον τότε στενότερο συνεργάτη του, ως μεσολαβητή, με ένα και μοναδικό αίτημα.
Να μην υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση που είχε γίνει μέσω του Τύπου, να κηρυχτεί το σπίτι της μητέρας του ιστορικό μνημείο!
Κι ο «Εφιάλτης» - όπως αποκαλούσε τον Μητσοτάκη ο Ανδρέας, του έκανε το χατίρι!
Έτσι, πουλήθηκε το σπίτι.

Λίγο αργότερα, όταν έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας, όλοι μιλούσαν για την ηθική κληρονομιά και την ανέγγιχτη προσωπικότητα του κι επιχειρούσαν να εμφανίσουν την…έξωση από το σπίτι της σπίτι της γιαγιάς, ως καθοδηγούμενη από τη Δήμητρα Λιάνη!
Κι όχι μόνο αυτό. Βρέθηκε μπλεγμένος κι ο αγοραστής του σπιτιού της γιαγιάς, στον οποίο οι επίγονοι επέρριψαν ευθύνες και κατέθεσαν εναντίον του αγωγή!

Όμως, όλη η κοινωνία γνώριζε ότι την πώληση του σπιτιού δεν την έκανε η Λιάνη, αλλά ο ίδιος ο Ανδρέας.
 Άρα, με την αγωγή που έκαναν εναντίον του νέου ιδιοκτήτη τα παιδιά του, ήταν σαν στρέφονται εναντίον του …πατέρα τους επειδή πούλησε ερήμην τους την περιουσία τους!
Μύλος!
Οι περισσότεροι τα έχουν ξεχάσει.
Όπως ξέχασαν τόσα και τόσα…
Από εκείνη τη θλιβερή δεκαετία.
Άλλωστε, αν δεν ξεχνάγαμε, τι διάολο Έλληνες θα είμαστε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.