13 Φεβ 2011

Άρχισε ο εκλογικός συναγερμός στη Ν.Δ.

Οι πιθανές νέες υποψηφιότητες
 σε όλη την Ελλάδα

Στη Συγγρού, έχει ξεκινήσει η «επιχείρηση ψηφοδέλτια», με στόχο να μη βρεθεί προ εκπλήξεων η Νέα Δημοκρατία, αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.
Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί
 την μεγαλύτερη δυνατή ανανέωση, τόσο των ψηφοδελτίων, όσο και της εκλεγόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας.
Θέλει να παραμείνει μακριά από φθαρμένα πρόσωπα του κόμματος, έστω κι αν γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τριγμούς.
Ήδη, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχει εδώ και καιρό αρχίσει να δημιουργεί φακέλους υποψηφίων και παραπέμπει την τελική αξιολόγηση σε λίγες ημέρες.

Το δίλλημα για τη Νέα Δημοκρατία, είναι τι θα συμβεί αν οι εκλογές γίνουν μέχρι τον Απρίλιο, αφού τότε θα υπάρξει λίστα. Ποιος θα επιβιώσει σ’ αυτήν; Οι εν ενεργεία βουλευτές ή οι νέοι υποψήφιοι;
Σκληρά στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, εισηγούνται την απόλυτη περιθωριοποίηση των καραμανλικών που προκάλεσαν με την ανυπαρξία και την ανικανότητα τους στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Πως, όμως, θα περιθωριοποιηθούν, επί παραδείγματι, ο Προκόπης Παυλόπουλος ή ο Δημήτρης Σιούφας ή ο Ευάγγελος Αντώναρος;
Δύσκολος γρίφος.

Αν οι εκλογές γίνουν με σταυρό προτίμησης, τότε το ζήτημα αναλαμβάνει ο λαός, αφού μάλλον θα είναι υποψήφιοι όπου επιθυμούν, πλην του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Οι μόνοι σίγουροι φαίνεται ότι είναι ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, λόγω της απόφασης του προηγούμενου Συνεδρίου και ο αντιπρόεδρος Σταύρος Δήμας, δεδομένου ότι η πολύχρονη παραμονή του στις Βρυξέλλες τον έχουν απομακρύνει από τις εκλογικές διαδικασίες και τους ψηφοφόρους του στην Κορινθία..
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ισχυρίζεται ότι η εκλογική του περιφέρεια ήταν, είναι και θα είναι η Α΄ Αθηνών, στην οποία επιθυμεί να παραμείνει, αφού όπως λέει «εγώ δεν υπήρξα ποτέ δοτός»!
Γρίφος παραμένει η θέση του Κώστα Καραμανλή. Πληροφορίες από το περιβάλλον του αναφέρουν ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο, όμως, ότι ως πρώην πρωθυπουργός, εκλέγεται χωρίς σταυρό προτίμησης, οι προβληματισμοί που υπάρχουν είναι σε σχέση με το ότι, έτσι, θα μείνει εκτός βουλής, κάποιος συνυποψήφιός του, ο οποίος θα έχει δώσει τη  μάχη του σταυρού.
Άλλο όνομα που ακούγεται για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι εκείνο του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με πολλές πιθανότητες να είναι σε εκλόγιμη θέση.
Σοβαρές, επίσης, πιθανότητες συμμετοχής και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση, έχει ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης, αν και όταν ανέλαβε τη θέση, δεν έγινε καμιά συζήτηση επί τούτου.
Άλλο πρόσωπο που έχει σοβαρότατες ελπίδες συμμετοχής, είναι ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, για τον οποίο κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίζονται, ότι δεν μπορεί να δώσει τη μάχη του σταυρού, αφού αναλώνεται με την καθημερινή γραφή των λόγων του Αντώνη Σαμαρά.
Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η παρουσία γυναικών, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γυναικεία υποψηφιότητα και δη σε εκλόγιμη θέση. Πάντως, άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, μας μετέφερε ότι ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει βολιδοσκοπήσει γυναίκες που βρίσκονται εκτός κόμματος, με στόχο σημαντική έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Α΄ Αθηνών

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατέχει 5 έδρες, εκ των οποίων θα απελευθερωθεί μία, λόγω της αποχώρησης της Ντόρας Μπακογιάννη. Η λίστα, όμως, αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό, με πρόσωπα του κομματικού πυρήνα, ενώ δύσκολα οι έδρες θα …αυγατίσουν.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, ενώ ακολουθούν οι νυν βουλευτές Προκόπης Παυλόπουλος, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Φωτεινή Πιπιλή.
Σημαντικότατη μεταγραφή στην Α΄ Αθηνών, είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ήδη ανακοινώθηκε.
Πιθανότατα, όμως, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες η Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ εν δυνάμει είναι η υποψηφιότητα της τ. βουλευτού Έλενας Κουντουρά.
Στην ίδια περιφέρεια θα δώσουν τη μάχη του σταυρού ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νότης Μηταράκης (νυν τομεάρχης Οικονομίας), ενώ πιθανή είναι η παρουσία και του γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, του Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος, όμως, φλερτάρει και με τα ψηφοδέλτια της Λάρισας.
Τέλος, είναι άγνωστο αν θα είναι υποψήφιος ο τέως δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, η υποψηφιότητα του οποίου δεν βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ το τελευταίο διάστημα ακούγεται και το όνομα της Αλεξίας Έβερτ, κόρης του αειμνήστου προέδρου Μιλτιάδη Έβερτ.

Β΄ Αθηνών

Από όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ο μόνος που στήριξε ανοικτά τον Αντώνη Σαμαρά, στη εσωκομματική διαδικασία, ήταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναμένει να εισπράξει τις θέσεις του.
Οι σκληροί Σαμαρικοί, προωθούν την υποψηφιότητα του Γιάννη Μανώλη, αν κι ο ίδιος ισχυρίζεται ότι εκλέγεται…περίπατο στην Αργολίδα.
Οι ίδιοι κύκλοι, προωθούν την υποψηφιότητα της Βασιλικής Τζότζολα.
Νέο πρόσωπο αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγιώτης Καρελάς, ενώ πιθανότατη είναι και η μεταγραφή του Θανάση Γιαννόπουλου από την Φθιώτιδα.

Α΄ Πειραιά

Η εκλογή του Βασίλη Μιχαλολιάκου στη δημαρχία, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων.
Δικαιωματικά, ισχυρότατη υποψηφιότητα θέτει ο επί 4 τετραετίες δήμαρχος Πόρου και τ. περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Σπύρος Σπυρίδων.
Πρόκειται περί κορυφαίας φυσιογνωμίας με κύρος και τεράστιες γνώσεις σε θέματα των υπουργείων Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ ήδη, γύρω του, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σημαντικές προσωπικότητες της πειραϊκής κοινωνίας.
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του τ. γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος – χωρίς μέχρι τώρα ερείσματα στην συγκεκριμένη περιφέρεια-  έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στα διοικητικά του Ολυμπιακού, ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εθεάθη ουκ ολίγες φορές τόσο στο ακροατήριο του Βασίλη Μιχαλολιάκου, όσο και σ’ εκείνο του Πέτρου Μαντούβαλου.
Σε ότι αφορά, πάντως, την υποψηφιότητα του τελευταίου, όλα παραμένουν ρευστά, παρά τα περί αντιθέτου υποστηριζόμενα από τον ίδιο.
Σχεδόν σίγουρη είναι και η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΟΝΝΕΔ Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος προσδοκά τις ψήφους του έντονου λακωνικού στοιχείου που υπάρχει στον Πειραιά, όπως άλλωστε κι ο νυν βουλευτής – μετά την παραίτηση Μιχαλολιάκου – Παναγιώτης Μελάς.
Τέλος, ακούγεται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος Βασίλης Κορκίδης, έχει λάβει τη διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά, ότι θα είναι υποψήφιος.

Ζυμώσεις

Στη Β΄ Πειραιά, είναι σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη, απέναντι στην παραδοσιακή αξία του Τάσου Νεράντζη και την έντονου χαρακτήρα «λαϊκής δεξιάς» Ιωάννη Τραγάκη.

Στην Κρήτη, η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να καλύψει δυο μεγάλα κενά στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων.
Στο Ρέθυμνο, η αποχώρηση της Όλγας Κεφαλογιάννη για την Α΄ Αθηνών, δεν ανοίγει, όπως αναμενόταν, τον δρόμο στον συνυποψήφιό της Κώστα Σχοινά και όλα είναι στον αέρα.
Στα Χανιά, η προσχώρηση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, ανοίγει τον δρόμο για την υποψηφιότητα του νυν γραμματέα Νέων Τεχνολογιών Μανούσου Βολουδάκη.
Στο Ηράκλειο, υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση του κόμματος στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Γιάννη Οικονόμου, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Μεσσηνία, ακούγονται πολλά νέα πρόσωπα, συνδεδεμένα με τον Αντώνη Σαμαρά. Ακούγεται το όνομα του Κώστα Ζωντανού, ενώ πολύς λόγος γίνεται για την υποψηφιότητα του στενού προεδρικού φίλου Δημήτρη Πτωχού.
Στην γειτονική Ηλεία, πιθανή δείχνει η υποψηφιότητα της βουλευτού Επικρατείας Διονυσίας Αυγερινοπούλου.

Στη Λακωνία, μάλλον θα είναι πάλι υποψήφια η Φεβρωνία Πατριανάκου και πιθανότατα ο τ. γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Μενέλαος Δασκαλάκης.
Επίσης, προβάλλουν ως υποψήφιοι, ο τ. νομάρχης Κώστας Φούρκας, αλλά και ο Θεόδωρος Ματάλας.

Στο Κιλκίς, μετά τη προσχώρηση του Κώστα Κιλτίδη στη Δημοκρατική Συμμαχία, υπάρχει έντονη φημολογία για την επιστροφή του Σάββα Τσιτουρίδη.


Στις Σέρρες, υπάρχει σοβαρότατο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα καραμανλική υποψηφιότητα. Υπάρχει έντονη φημολογία, για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, γιου του Αχιλλέα, κάτι πάντως, που αρνείται ο ίδιος.

Οικογενειοκρατίας συνέχεια μπορεί να έχουμε και στο νομό Κορινθίας, με πιθανή υποψηφιότητα του γιου του αντιπροέδρου του κόμματος, Χρήστου Δήμα. Κι αυτή, πάντως η υποψηφιότητα φαντάζει «χλωμή», για λόγους ηθικής τάξης.
Στη Λευκάδα, πιθανή ακούγεται η υποψηφιότητα του γραμματέα Μεταναστών Θεόδωρου Σολδάτου, ενώ στη Μαγνησία είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη η συμμετοχή της Ζέτας Μακρή.

Στην Σάμο, αυτοπροβάλλεται η υποψηφιότητα του απόστρατου αξιωματικού Φίλιππου Μωύσογλου, που έχει στενή σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας -κάστρο της οικογένειας Μητσοτάκη- στην οποία υπάρχουν σκέψεις για την κάθοδο του Κώστα Κοντογιώργου. Ο Κώστας Κοντογιώργος, ήταν νομάρχης Ευρυτανίας και πρωτοπαλίκαρο της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στη Μυτιλήνη, είναι ανοιχτή η υποψηφιότητα του τ. νομάρχη Παύλου Βογιατζή, ενώ στην Πέλλα, ψάχνει χώρο για γραφείο ο Διονύσης Σταμενίτης, μέλος της Κ.Ε.
Στα Τρίκαλα, αυτοπροβάλλεται ως υποψήφιος ο αστυνομικός και τ. νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης.
Στα Γρεβενά, αναζητείται υποψήφιος με ερείσματα, δεδομένης της απόσυρσης του Χρήστου Φώλια.
Στην Καστοριά, γίνεται ζύμωση γύρω από το πρόσωπο του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας γούνας, Γιώργου Ντίνα, ενώ στην γειτονική Φλώρινα ακούγεται το όνομα του τ. περιφερειάρχη Ιονίων νήσων, Σωτήρη Βόσδου.

Τέλος, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ακούγονται δυο νέες αφίξεις.
Η πρώτη και πιο σημαντική αφορά την υποψηφιότητα του μέλους του πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας – στενού φίλου του Ανδρέα Λυκουρέντζου από τα χρόνια της νεολαίας- Δημήτρη Πανοζάχου.
Η δεύτερη, αφορά την πιθανή υποψηφιότητα της Άννυς Ευθυμίου, η οποία είναι αναπληρώτρια γραμματέας Κοινωνικών σχέσεων της Ν.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.