14 Φεβ 2011

«Πράσινες» σκέψεις….

Τρίτη συνεχόμενη νίκη σε ντέρμπι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕ(Κούλα), 17 ολόκληρους βαθμούς πίσω, αφού μέσα σε μια εβδομάδα…άρπαξε έξι τεμάχια και χρειάστηκε να….κοιμηθεί ο Θεός για να γίνουν όσα έγιναν στο κύπελλο.
Κι αν δεν ήταν ο…Παμπορίδης, ακόμη θα… μέτραγαν.
Όμως, θέλω να σταθώ σε κάτι το οποίο θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό.
Την παρουσία του κόσμου στο γήπεδο!
Τρανταχτή απόδειξη,
ότι δεν αφήνει την ομάδα, ακόμη κι όταν βρίσκεται μακριά απ’ τους στόχους της.
Εκτιμώ, ότι ο κόσμος πήγε μαζικά στο γήπεδο, θέλοντας να επιβραβεύσει τις προσπάθειες της ομάδας, το φιλότιμο των παικτών, ακόμη και τις προσπάθειες του γεροντοΦερέϊρα.
Κι ας είναι πια δύσκολη η υπόθεση τίτλος.
Ο κόσμος έκανε το καθήκον του με απίστευτη πώρωση και χωρίς ίχνος από έκτροπα που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε από μια μικρή μερίδα αλητήριων και ανεγκέφαλων.
Ο κόσμος, θα το πω πολύ λαϊκά, γουστάρει!
Γουστάρει να βλέπει τους παίκτες να ματώνουν, γουστάρει να βλέπει τη μπάλα και την αποτελεσματικότητα της μεταχριστουγεννιάτικης περιόδου.
Γουστάρει να ξέρει ότι τα «αποδυτήρια» έχουν ξαναγίνει μια γροθιά.
Κι είναι δίπλα στην ομάδα και το χαίρεται.
Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο Καραϊσκάκη.
Ο Παναθηναϊκός, μπορεί να νικήσει και να βάλει φωτιά στο πρωτάθλημα, μπορεί να χάσει ή να φέρει ισοπαλία και να τελειώσουν όλα.
Εκείνο που ξέρω και βλέπω, είναι ότι η σημερινή ομάδα είναι ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Με παίκτες που ματώνουν – όπως είπαμε- τη φανέλα και κάποιοι απ’ αυτούς, όπως ο Καντέ ή ο Βίντρα ή κι ο πιτσιρίκος ο Ιωαννίδης, κάνουν τις προσωπικές του υπερβάσεις.
Γιατί, μη μου πείτε ότι δεν ήταν προσωπική υπέρβαση η εμφάνιση του Καντέ στην Τούμπα και η ενέργειά του στο τρίτο γκολ του Παναθηναϊκού με την ΑΕ(Κούλα);
Μη μου πείτε, ότι δεν ήταν προσωπική υπέρβαση του Ιωαννίδη το γεγονός ότι έπαιξε σχεδόν μόνος του την αριστερή πτέρυγα της ομάδας στο ίδιο παιχνίδι, πολύ περισσότερο αφού ο Λέτο δεν γύριζε να βοηθήσει;
Μη μου πείτε, ότι δεν ήταν προσωπική υπέρβαση του Χριστοδουλόπουλου, που έπαιξε  σχεδόν μια ώρα με διάταση συνδέσμων στο γόνατο;
Μη μου πείτε ότι ο Γιώργαρος ο Καραγκούνης, δεν έτρεξε σαν σκυλί και δημιούργησε καταστάσεις, έχοντας μισοβδόμαδα ενενήντα λεπτά αγώνα με την Εθνική, όταν ο Σάντος ξεκούραζε τους γαύρους;
Μη μου πείτε ότι ακόμη κι ο γκαφατζής Σαριέγκι δεν λειτούργησε ως …σπουδαίος φορ, στην κεφαλιά ασίστ στον Κατσουράνη, απ’ την οποία προήλθε το πρώτο γκολ;
Γι αυτό και πολλά άλλα, ισχυρίζομαι, ότι χαίρεται ο κόσμος. 

Θεέ μου σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες μάτια να βλέπω τον Τζιμπρίλ!
Νομίζω ότι τα λόγια γι αυτόν τον παικταρά περιττεύουν. Δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει κι άλλα. Δεν ξέρω αν μπορεί να τραβήξει κι άλλο την ομάδα. Εκείνο που ξέρω, είναι ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό, που μας έδωσε μάτια να βλέπουμε αυτόν τον παίκτη. Έχω την βεβαιότητα ότι αυτό κάνουν, πλην των Παναθηναϊκών κι οι ώριμοι οπαδοί άλλων ομάδων. Ο μόνος που δεν το κάνει, είναι αυτός ο…Φουστέρ του γαύρου, ο οποίος…κομπλεξικά και θρασύτατα δήλωσε ότι ….δεν θα τον ήθελε στον Ολυμπιακό!
Θυμίζω, ότι ο Σισέ, ήταν ο μόνος που φώναζε ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα, όταν η ομάδα κλυδωνιζόταν απ’ τις ακατανόητες διοικητικές έριδες και αποφάσεις εκείνων που εκόπτοντο για την ομάδα! Θυμίζω, ότι ήταν εκείνος που τράβηξε με το πάθος του όλη την ομάδα. Την κράτησε όρθια, όταν κάποιοι «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι την λοιδορούσαν και κάποιες παναθηναϊκάρες την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια.
Ζήτημα Λουκά Βίντρα
Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν πέρασε προπονητής απ’ την ομάδα, που να μη ξεκινούσε την ενδεκάδα απ’ αυτόν.
Δεν γνωρίζω, αν υπάρχει σε όλη την παναθηναϊκή ιστορία, παίκτης που χλευάστηκε τόσο όσο ο Λουκάς Βίντρα. Έχουν περάσει περίοδοι, στις οποίες ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος της εξέδρας και του Τύπου, ακόμη και για ζητήματα στα οποία δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή. Εκείνος, στάθηκε όρθιος, προπονήθηκε απίστευτα, δούλεψε και δουλεύει όσο κανένας άλλος και έφτασε στο σημείο, τα δυο τελευταία χρόνια, να κάνει πράγματα που κανένας δεν μπορούσε να διανοηθεί.
Νομίζω, ότι όλοι μας, οφείλουμε πολλές συγγνώμες σ’ αυτό το παιδί. Όπως οφείλει και η σημερινή (έστω και υπηρεσιακή) διοίκηση να τον ανταμείψει με το νέο του συμβόλαιο. Δεν μπορώ να κατανοήσω, γιατί ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει. Το ίδιο, νομίζω ότι συμβαίνει και με χιλιάδες άλλες «πράσινες»καρδιές.
Ζεσουάλδο Φερέϊρα
Έχω επανειλημμένως, τοποθετηθεί καυτηριάζοντας τον Πορτογάλο. Οι πειραματισμοί που έκανε την περίοδο που ήρθε στην ομάδα, στοίχισαν σ’ αυτήν. Μη ξεχνάμε ότι ανέλαβε την ομάδα έναν βαθμό από την κορυφή και την έχει στους -7. Μη ξεχνάμε, ότι ο συμπατριώτης του προπονητής της Εθνικής ομάδας, είχε πει για εκείνον, σε ανύποπτη στιγμή, ότι για να δείξει έργο χρειάζεται χρόνο. Μη ξεχνάμε, ότι μέχρι πριν λίγο καιρό είχε την επιρροή του περίεργου Φρέϊτας, ο οποίος αποκαλούσε τους παίκτες τελειωμένους και άχρηστους. Μη ξεχνάμε, τέλος, ότι αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με απουσίες βασικών και αναντικατάστατων παικτών (Σισέ και Μπουμσόγκ στην Τούμπα, όπου έπαιξε σχεδόν μια ώρα με δέκα παίκτες, Ζιλμπέρτο, Μπουμσόγκ, Σπυρόπουλος και Νίνης με την ΑΕ(Κούλα), όπου έπαιζε από νωρίς και με τραυματία τον Λάζαρο).
Παρά τα «εγκληματικά» λάθη του στο πρώτο παιχνίδι κυπέλλου με την ΑΕ(Κούλα), που στοίχισαν τον αποκλεισμό, παρά την εμφανή αδυναμία του να βοηθήσει με ανάσες την ομάδα  από τον πάγκο (με τις μόνιμα καθυστερημένες και εν πολλοίς ακατανόητες αλλαγές του), παρά την κακή του στάση (μάλλον από τις μέχρι προσφάτως κακές του ..συναναστροφές) απέναντι στη σημαία Γιώργο Καραγκούνη, οφείλουμε έντιμα και ειλικρινά να παραδεχτούμε ότι στην μεταμόρφωση της ομάδας έχει βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Η ομάδα, έχει αρχίσει να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο και έχει σαφές και ξεκάθαρο αγωνιστικό προσανατολισμό. Όσοι, μάλιστα, γνωρίζουν, ισχυρίζονται ότι η ηρεμία στα αποδυτήρια, οφείλεται σε εκείνον και δη σε μέγιστο βαθμό. Όπως και η προς το καλύτερο μεταμόρφωση των Κατσουράνη, Λέτο, Νίνη, Καντέ, Ζιλμπέρτο, Τζόρβα.
Θα πω και κάτι τελευταίο για τον Φερέϊρα. Η πολύχρονη ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο, με έχει διδάξει ότι όταν οι παίκτες σέβονται και ακούνε τον προπονητή τους, τότε ο προπονητής κάνει σωστά τη δουλειά του και μπορεί να τους εμπνέει. Τελευταία, λοιπόν, τα μηνύματα περί σεβασμού των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού στον Φερέϊρα, είναι όλο και πιο συχνά.
Αν χαθεί, το χάρισε
Αν, λοιπόν, το ερχόμενο Σάββατο ο Παναθηναϊκός δεν νικήσει στο Φάληρο, οφείλουμε να πούμε ψυχρά και ρεαλιστικά ότι το πρωτάθλημα τελειώνει. Όμως, δεν θα είναι το συγκεκριμένο παιχνίδι που θα έχει καθορίσει την «πράσινη» μοίρα. Οι διοικητικές έριδες, η έλλειψη εμπιστοσύνης στον προηγούμενο προπονητή, η ανυπαρξία των Αντωνίου και Φρέϊτας και η κακή κατάσταση των μουντιαλικών διεθνών, έπαιξαν περισσότερο ή λιγότερο ρόλο. Ακόμη, όμως, και με όλα αυτά τα προβλήματα, ο Παναθηναϊκός είναι στο -7, επειδή στο γήπεδό του παραχώρησε δυο ισοπαλίες σε Ξάνθη και Λάρισα, ενώ έχασε κι απ’ τον Βόλο. Δηλαδή, αυτοκτονία, χάρισμα! Χώρια που ο Παναθηναϊκός, στην κακή του ημέρα θα χάσει βαθμούς (Αστέρας Τρίπολης και …αφιονισμένος Πανιώνιος), ενώ ο αντίπαλός του ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ δια ροπάλου!
Και κάτι τελευταίο. Τα διοικητικά, άφησαν ακέφαλη την ομάδα, με αποτέλεσμα κάποιοι να…αλωνίζουν στο παρασκήνιο. Αυτό είναι γεγονός κι όχι παρατήρηση… φαντασμάτων. Κάτι ξέρουν επί τούτου οι διάφοροι Παμπορίδηδες και Σιδηρόπουλοι…Κάτι ξέρει, ακόμη κι ο Δαλούκας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.