19 Φεβ 2011

Συνεχίζει τις γκάφες ο Παπακωνσταντίνου!

Σε μεγάλους μπελάδες έβαλε, πάλι, την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την αποτυχημένη «επιχείρηση» εξαγοράς της Alpha Bank από την Εθνική, μια υπόθεση που κατέληξε σε ναυάγιο μεγαλύτερο από τον Τιτανικό!
Η ανακοίνωση και οι διαρροές, ξεκίνησαν
 στη μέση της χρηματιστηριακής διαδικασίας και η φημολογία αναφέρει για πολλά, πάρα πολλά χρήματα που άλλαξαν, ακόπως, τσέπες.
Ποιος ευνοήθηκε; Ας το ψάξει η δικαιοσύνη.
Πάντως, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το ρητό αλλά φαίνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια να συγχωνευτούν οι δύο τράπεζες, ένας γάμος που δεν έγινε ποτέ, η δημιουργία μιας υπερτράπεζας δεν τελεσφόρησε ούτε και τώρα.
Ποιος ήταν τότε κυβέρνηση; Φυσικά το ΠΑΣΟΚ και υπουργός Οικονομικών ο Ν. Χριστοδουλάκης. Και τότε η κυβέρνηση, όπως και τώρα, είχε πάρει την κάτω βόλτα και αναζητούσε απεγνωσμένα να κρατηθεί από ένα μεγάλο deal. Το έστησε τότε, το υποστήριξε αλλά ο σχεδιασμός αποδείχθηκε λανθασμένος με αποτέλεσμα να ναυαγήσει η ιδέα του τότε διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, για τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή».
Στο παρόν, λοιπόν, από τις 18 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι συζητήσεις, στις οποίες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δεν μετείχε ο ένας εταίρος, η Alpha Bank!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση αναζητούσαν απεγνωσμένα ένα deal που θα άλλαζε το κλίμα στις αγορές. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου κακό και κανείς  δε θα έλεγε όχι στη συμφωνία.
Το θέμα είναι ότι μάλλον ο σχεδιασμός, η στρατηγική δεν ήταν σωστά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήλθε σε συμφωνία με τους εκλεκτούς του στην Εθνική, τον Β. Ράπανο και τον Απ. Ταμβακάκη προκειμένου να γίνει η πρόταση εξαγοράς.
Το ήθελε πάρα πολύ και δεν είναι καθόλου τυχαία η ημέρα που ανακοινώθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, όλοι τον χτυπούν για την πολιτική του, ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόσφατη γκάφα με τα 50 δις και την κρατική περιουσία έφερε τον «τσάρο» ένα βήμα από το χείλος του γκρεμού. Οπότε, μια συμφωνία των δύο τραπεζών θα ήταν σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν αλλά και στήριγμα για την κυβέρνηση που περνά δύσκολες ώρες.
Υπάρχει η πιθανότητα, στο όλο σκηνικό που στήθηκε να συνέπραξε και ο πρόεδρος της Alpha ο οποίος στο διοικητικό συμβούλιο (που έγινε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου για να εξεταστεί η πρόταση), ήταν ένθερμος υποστηρικτής της συγχώνευσης.
Λογάριασαν όμως όλοι χωρίς τον ξενοδόχο, τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που είχαν πέσει από τα σύννεφα καθώς κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για την πρόταση. Ειδικά ο Δημήτρης Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας φέρεται να ήλθε σε ρήξη με τον κ. Κωστόπουλο.
Τελικά η πρόταση δεν πέρασε, η ανακοίνωση που εξεδόθη έκανε λόγο για ομόφωνη απόφαση και ανέφερε ως λόγους την οικονομική συγκυρία και το τίμημα που, όπως υποστηρίζουν ήταν χαμηλό.
Λογικά, τίποτε από αυτά δεν ισχύει διότι η συγκυρία ευνοεί τέτοιες συγχωνεύσεις ενώ ένα premium 20% στις μετοχές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.
Η αντίδραση ήταν για το στημένο παιχνίδια που φέρεται να προωθούσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η διοίκηση της Εθνικής.
Η Εθνική, μετά το ναυάγιο, επειδή πίστευε ότι θα περάσει η πρότασή της, βρέθηκε προ απροόπτου και μαζί της και ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση. Η αντίδρασή της έδειξε τη σαφή ενόχλησή της καθώς είπε ότι η πρόταση δεν μπαίνει σε παζάρια αποκλείοντας δηλαδή καλύτερη προσφορά και ανοίγοντας έναν τραπεζικό πόλεμο μεταξύ των δύο τραπεζών.
Κάποιοι μάλιστα διέρρεαν ότι μπορεί η Εθνική να προχωρήσει σε επιθετική εξαγορά κάνοντας ρελάνς στην απόφαση της Alpha. Αν έχουν συνολικό σχεδιασμό με την κυβέρνηση (πολύ αμφιβάλλουμε) τότε η ιστορία έχει κι άλλα επεισόδια.
Πάντως, η ουσία είναι πως ότι πιάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου γίνει κάρβουνο και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης. Βεβαίως, να επαναλάβουμε ότι από αυτή την ιστορία κάποιοι έβγαλαν τρελό χρήμα.
Η ιστορία…γράφει!
Επί κυβερνήσεως Σημίτη (τσάρος ο Ν. Χριστοδουλάκης), την 1 Νοεμβρίου του 2001 ανακοινώθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2001, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή».
«Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της
Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο “Εθνική Τράπεζα” που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα», είχαν ανακοινώσει.
Το συνολικό κόστος της συγχώνευσης θα ανερχόταν σε 220 εκατ. ευρώ και θα κατανεμόταν στην περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2004, ενώ τα οφέλη από την συγχώνευση είχαν εστιασθεί στην διεύρυνση των εσόδων κατά 85 εκατ. ευρώ καθώς και στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 200 εκατ.ευρώ μέχρι το 2005 αντίστοιχα. Λίγους μήνες μετά το deal ναυάγησε οριστικά και η υπερτράπεζα δεν έγινε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.