19 Φεβ 2011

ΟΥΣΤ Λαμόγια!

Γράφει ο Γιάννης Σκόκας

«Μα το ντέρμπι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο» λένε οι στίχοι του Σταμάτη Μεσημέρη στο περίφημο τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Ελλάς» και νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν στον απόλυτο βαθμό όσα συνέβησαν
 στην παρωδία που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα στο Καραϊσκάκη.
Ενα πεντακάθαρο χέρι του Τοροσίδη στο α’ ημίχρονο μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού και ενώ το σκορ ήταν 1-0 για τους Ερυθρόλευκους, ένα πεντακάθαρο γκολ του Κατσουράνη που ακυρώθηκε σκανδαλωδώς από τον Καλόπουλο με υπόδειξη του βοηθού Τρύφωνα (και θα έδινε το προβάδισμα στους Πράσινους) και ένα πεντακάθαρο γκολ οφσάιντ του Τζιμπούρ (επηρεάζει σαφώς τη φάση ο Πάντελιτς) που όμως δεν υπέδειξε ο βοηθός Σαϊραδάρης, έκριναν το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι στο οποίο προφανώς απαγορευόταν να χάσει η ομάδα του Βαγγέλη Μαρίνακη.
Λέγαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε εποχές παράγκας και ότι κάτι πήγαινε να αλλάξει στη διαιτησία, αλλά αυτά που παρακολουθήσαμε στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη αποδεικνύουν ότι η παράγκα αναβιώνει έχοντας και πάλι το ίδιο σύνθημα: «Ο Ολυμπιακός να νικάει και οι άλλοι να πάνε να γαμ…».
Τι μπορεί να γράψει κανείς για ένα ντέρμπι που κρίνεται εξ ολοκλήρου στις αποφάσεις των διαιτητών; Τι να πει κανείς και πώς να κρίνει προσπάθειες ποδοσφαιριστών, επιδόσεις ομάδων, κινήσεις προπονητών όταν όλα καθορίζονται από τη διαιτησία. Ειλικρινά, τι να γράψεις ρε παιδιά; Εδώ μιλάμε για τον ορισμό της αλλοίωσης του αποτελέσματος, μιλάμε για εξόφθαλμη κλοπή, μιλάμε για έγκλημα.
Δυστυχώς κύριε Μαρινάκη αυτά είναι εγκλήματα κατά της Ελλάδας και αυτά είναι εγκλήματα κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου που επί των ημερών της προεδρίας σας στη Σούπερ Λίγκα (ξανα)πιάνει πάτο, όπως και στις… ένδοξες ημέρες του προκατόχου σας στην προεδρία του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη. Πόσο υπερήφανος άραγε μπορεί να είναι ο πρόεδρος της Λίγκας και του Ολυμπιακού για την κατάκτηση ενός κάλπικου πρωταθλήματος που συγκρίνεται με τα πλέον κάλπικα της περιόδου 1997-2003; Προφανώς, όπως μου έγραψε ένας καλός φίλος (μη Παναθηναϊκός μάλιστα) σε sms: περάσαμε από το Κοκκαλιστάν, στο Μαρινακιστάν…
Δυστυχώς φίλοι μου σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα η μπάλα δεν παίζεται εντός αλλά εκτός γηπέδων και είναι κρίμα διότι ως λαός γουστάρουμε και μας αρέσει το ποδόσφαιρο. Τέτοια περιστατικά όμως είναι που απομακρύνουν και ξενερώνουν υγιείς οπαδούς, παράγοντες, ποδοσφαιριστές, προπονητές κλπ.
Οταν οι διαιτητές αλλοιώνουν αποτελέσματα, όταν πέφτει βροχή από αντικείμενα, κροτίδες και φωτοβολίδες και ο διαιτητής Καλόπουλος δεν διακόπτει μια φορά το παιχνίδι, παρά μόνο όταν ο Τζόρβας έφευγε από το τέρμα του, όταν οι παίκτες του Ολυμπιακού ρίχνουν ξύλο με το τουλούμι και δεν βγαίνει ούτε κίτρινη (παρά μόνο για το ξεκάρφωμα στο τέλος του αγώνα), όταν μπουκάρουν στο τέλος οι οπαδοί του Ολυμπιακού για να κυνηγήσουν τους παίκτες του Παναθηναϊκού, τι να πει κανείς για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε ρε παιδιά. Ειλικρινά ντρέπομαι…
Για την εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού δεν πρόκειται να σχολιάσω το παραμικρό. Το μόνο που θα πω είναι ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες διότι έδειξαν ότι έχουν… καρύδια. Επαιξαν με ψυχή, τσαμπουκά και πάθος για τη φανέλα και τον κόσμο της ομάδας, δεν μάσησαν στην… τρομοκρατία, τα έδωσαν όλα, ήταν εμφανώς καλύτεροι αλλά στο τέλος τους έκλεψαν μια νίκη που άξιζαν 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.